Afgelopen vrijdagavond hebben 18 Stuwruiters kunnen luisteren naar de lezing die Juliette gaf over Enlighted Equitation. Ook wel verlichte rijkunst. Juliette is hiervoor opgeleid bij Heather Moffett in Engeland. Bij deze rijkunst is het idee: ''minder is meer''. 

Het was een leerzame avond gericht op de houding en zit (en balans) van de ruiter. Vaak geven we ons harnachement of zelfs ons paard de schuld, als iets niet gaat zoals we dat hadden gewild. Echter licht het probleem vaak bij de ruiter zelf. Het is belangrijk om je hiervan bewust te worden en na te gaan welke hulpen en signalen je nu precies aan je paard geeft. Als je paard niet reageert zoals jij bedoeld had, dan ben je misschien niet duidelijk genoeg geweest. 

Juliette gaf als voorbeeld dat je moet gaan dansen met je paard. Als je met iemand danst geef je ook niet heel abrupt aan ''we gaan NU naar links'', dat gaat op gevoel. Jij en je paard moeten elkaar gaan aanvoelen en op basis van gecontroleerde en kleine hulpen moet je paard snappen wat jij van hem wilt.

Na de lezing kon iedereen nog even de teugel met teugeldrukmeter proberen. Juliette vertelde dat het gemiddelde gewicht dat we in onze handen hebben tussen de 3 en 5 kg ligt, met pieken van wel 11 kg! Wij wilden dus wel eens proberen hoeveel dit dan was. Misschien een goed idee voor onze volgende clinic, eentje met teugeldrukmeter.

De volgende keer dat je paard dus niet doet wat jij van hem verwachte, ga dan eens bij jezelf na wat je beter kunt doen. Wil je hier hulp bij? Juliette geeft ook les! Je kunt haar bereiken op 06-18026242 of via de mail: juul@bph-pep.nl. 

Juliette nogmaals bedankt voor de leerzame avond!